Historia
Trolleboda norra samhällighetsförening består av 100 fastigheter – tomter på vardera ca 1000 kvadratmeter och tillhörande allmänning på ca 35 hektar - bokskog, barrskog, annan lövskog och ängsmark vid stranden av Sköneviken mellan Ronneby och Karlshamn. Området ägdes så vitt jag minns först av Södra Skogsägarna, som planerade området för fritidsbebyggelse och drog in vatten, elektricitet och avloppsledningar till varje tomt. Området såldes i slutet av åttiotalet till annan ägare som aktivt började sälja fritidstomterna i samverkan med Annebergshus AB som levererade fritidshus. Enligt gällande byggbestämmelser fick tomten bebyggas med ett fritidshus på max 80 kvadratmeter, en gäststuga på max. 20 kvadratmeter och en friggebod.
​
Enligt skogsvårdsbestämmelser skulle barrskogen på allmänningen successivt ersättas av lövskog. Barrskogen avverkades i flera omgångar under 90-talet och ny ädellövskog planterades. Försäljning av barrskogen gav en betydande intäkt till föreningen, förstärkte kassan så att lån kunde undvikas i samband med investeringar och utbyggnad av fritidsområdet. Detta resulterade i att föreningen har god ekonomi
Och att årsavgiften för fritidsområdets skötsel har kunnat hållas på 700 kr. per år och bebyggd fastighet under alla dessa år.
Våren 1988 köpte vi två tomter, en till oss och en till våra barn, skrev kontrakt med Annebergshus, som levererade kompletta byggsatser av fritidshus och förmedlade också bygglån på 300.000 kr per hus. Annebergshus representant var norrmannen H. Kvammen. Han bosatte sig i ett av fritidshusen, sålde tomter och hus och förmedlade kontakt med lokala entreprenörer för iordningställande av tomterna, uppförande och murning av grunder samt installation av elektricitet och VVS.
​
För byggandet anlitade vi och flera andra byggmästaren och snickaren Jangsved på rekommendation av Kvammen. Vissa problem uppstod genom att Jangsved åtog sig alltför många byggen på alltför kort tid. Förseningar uppstod. Men i stort sett löstes problemen.
​
Samfällighetsföreningen administreras, på samma sätt som andra föreningar, av en styrelse, vald av medlemmarna, och med ansvar för fritidsområdet och andra gemensamma frågor för medlemmarna.
​
Ordförande var 1988 Ulf Lundin, på den tiden studierektor i Lund och i styrelsen ingick bl. a. Stig Friström och Knut Öhlin. Jag var vald till sekreterare. Ulf flyttade från Trolleboda efter några år och ny ordförande blev Sven Rosenqvist ägare till Expertbutiken i Ronneby. Han efterträddes efter sin död av CG Assarsson, tidigare produktionschef på Tarkett.
​
Stig Friström, med erfarenhet från byggindustrin och dessutom kunnig i frågor om skogsskötsel ansvarade för fritidsområdet och för avverkningen av barrskogen på 90-talet. Han bemötte framgångsrikt den kritik som framfördes av vissa medlemmar att viss del av området såg ut som ett kalhygge strax efter avverkningen.
​
Knut Öhlin hade ansvaret för bryggorna. I samband med tomtköpen hade varje medlem i föreningen rätt till att bli erbjuden att köpa en bryggplats vid en av de båtbryggor som skulle byggas vid stranden. Knut ansvarade för detta ofta komplicerade fördelningsarbete.
​
Både Stig och Knut var dessutom kunniga i att praktiskt utföra anläggnings–arbeten. Stigs och Knuts initialer syns bl.a. i ett par av de gjutna fundamenten till bryggorna.
​
Ett problem som tog, om jag minns rätt, åtta år att lösa var Berthas brygga. Bertha ansåg sig av hävd äga en liten träbrygga vid stranden även om hon inte bodde i samfälligheten. Föreningen hade en annan åsikt. Hon erbjöds gratis en plats vid en av föreningens bryggor. Parterna förlikades strax innan tvisten skulle avgöras i hovrätten
​
En uppskattad tradition som skapades av Hans och Ulla Sandborg, musiklärare från Lund och som varade i nära 20 år, var den årliga midsommarmusiken, dansen runt stången och lekar för barnen på midsommarafton. Med violiner, celli, piano och på senare tid dragspel framförde familjerna Sandborg, van der Pals och släktingar och vänner uppskattad musik.
​
Röjningsdagarna under höst och vinter hade införts i slutet av 80-talet och har fortsatt under alla 20 åren. Att hålla vårt fritidsområde i gott skick och samtidigt lära känna varandra är en tradition väl värd att fortsätta med.
​
Båthuset vid stranden byggdes i slutet av 90-talet till stor del av medlemmarna själva och är uppskattat som samlingsplats för dans, kräftskivor och gemensam trivsel. Likaså grillplatserna som byggdes av Stig Friström och dekorerades med stenar hämtade från egen strand.
​
I samband med att tjugo år har gått sedan föreningen bildades har jag blivit ombedd att skriva något om vad som har hänt tidigare. Jag har beskrivit vissa aktiviteter och vissa personer. Det finns andra aktiviteter och andra personer som inte nämnts och som med säkerhet varit väsentliga för föreningens framgång och medlemmarnas trivsel.
​
Jag slutar med att nämna de styrelseordföranden som verkat och verkar under dessa 20 år och gratulerar dem och deras styrelser för fint arbete
​
Ulf Lundin
Rolf Rosenqvist
CG Assarsson
Bengt Lavesson
Krister Bergström
Anders Rydberg
​
Trolleboda 2008 07 13 Ernst van der Pals